Wednesday, July 1, 2009

Hukum Bela anjing.....

SOALAN:
Apakah hukum bagi orang Islam memelihara anjing?

JAWAPAN:

Memelihara anjing adalah harus dan pemelihara perlu menjaga kebajikannya untuk tujuan-tujuan yang berikut:

1. Anjing yang dilatih (anjing terlatih) untuk kerja-kerja memburu.

2. Anjing terlatih untuk kegunaan tugas-tugas polis.

3. Anjing terlatih untuk menjaga rumah, kebun atau ladang.

4. Anjing terlatih untuk digunakan oleh penternak atau peladang untuk kerja-kerja menggembala binatang ternakan

5. Membela anjing terlatih sebagai jurupandu. Ini mungkin diperlukan oleh orang buta untuk memberi khidmat yang diperlukannya. Tetapi masih perlu ditempatkan berasingan daripada kediaman tuannya .

Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan Darqutni dan Hakim dinyatakan pernah menolak jemputan satu kaum yang membela anjing untuk datang ke rumah mereka.

Bila ditanya, baginda menjawab dalam rumah mereka ada anjing, sebaliknya baginda menerima jemputan kaum yang membela kucing. Apabila ditanya, baginda menjawab "kucing itu tidak najis".

Sahabat mengambil faham daripada hadis ini bahawa baginda menolak jemputan mereka yang membela anjing kerana bimbang mengenai najis.

Menurut Prof. Dr Yusuf al-Qaradawi, hukum membela anjing sebagai hobi adalah haram. Antara alasan fuqaha seperti Ibnu Hajar ialah:

i. Menakut-nakutkan jiran, orang lalu lalang dan tetamu.

ii. Berkurang pahala pemelihara. Nabi bersabda yang maksudnya: Barang siapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap pahalanya berkurangan satu qirath. (Bukhari dan Muslim)

iii. Malaikat enggan masuk ke rumah.

iv. Tabiat anjing suka menjilat dan kenajisan mughallazah pada jilatannya menyebab kesukaran pemeliharaannya. Cara menyucikan najis mughallazah ialah menyamaknya dengan tujuh kali air, dan salah satu air tersebut bercampur tanah.

2 comments:

Zul Arief Zulkifli said...

salam...saya sebelum ini tidak pernah pegang anjing dan merasa kan anjing itu kotor..boleh dikatakan semua orang islam malaysia tidak berani pegang anjing..kita harus ingat.ada beberapa ekor binatang yang dimuliakan oleh allah dan salah satunya adalah anjing."Kamu menyangka bahawa mereka jaga, sedang mereka tidur, sementara Kami membalik-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri, dan anjing mereka menjulurkan lengannya di ambang." (18:18)

"Mereka akan berkata, 'Tiga, dan anjing mereka yang keempat di antara mereka.' Dan mereka berkata, 'Lima, dan anjing mereka yang keenam di antara mereka', dengan meneka terhadap yang ghaib. Dan mereka berkata, 'Tujuh, dan anjing mereka yang kelapan di antara mereka.'" (18:22)


jelas didalam alquran telah disebutkan ayat sedemikian..dalam konteks ini,anjing digunakan sebagai penjaga.tetapi ramai orang islam kita sekarang sudah menjadikan adat sebagai agama.jika kita lihat betul2,pak arab memang bela anjing untuk keselamat.kita sudah diberikan akal fikiran oleh allah.maka gunakanlah..islam seperti roda yang ditolak...mula2 dia akan pergi lurus kemudian akan goyah dan kemudian jatuh..zaman kita sekarang di zaman roda itu sudah jatuh..zaman yang roda berpusing lurus 2 sebab ada nabi dan sahabat2...tetapi sekrang pabila islam hanya pada nama..maka jatuh lah kita..jika ingin bercakap tentang mazhab syafie,cuba kita duduk berfikir..adakah benar kita mengikut mazhab syafie 100%?memegang 100 ekor babi tidak lagi haram dan berdosa sebab kita boleh samak..tapi kalau couple2 kat luar yang buat maksiat terang2??boleh ker bersamak??nak bertaubat??yakinkah allah akan terima taubat??semua itu kuasa tuhan..kalau taubat ala kadar baek x yah..saya sepupu saya ada bela seekor anjing dan dipandang serong oleh masyarakat.tapi dia lebih yakin dengan allah.saya juga sekarang tidak lagi was2 untuk memegang anjing dan merasa kan merak binatang yang setia..anjing juga binatang yang ada perasaan..islan itu indah..jika ingin merasakan keindahan nya,mari kita kebali ke imam kita iaitu alquran dan hadis...

dan mengenai menyamak nya pula sebab digunakan sabun adalah cuba kita fikir balek..zaman nabi atau imam syafie dulu ada sabun ka??x dew kan??n untuk kukuh kan lagi hujah saye,cuba kita lihat balik apa yang digunakan untuk membuat sabun??bukankah petroleum??petroleum asalanya dari mana??samak beerti basuh...pabila basuh menggunakan sabun,tidak salah sama sekali karana mempunyai kandungan tanah semulajdi..

wallahualam...

nodin said...

bagus komen en zul, saya setuju